Börjar därför med vinterns stor favorit, lakritsfudge. Detta recptet hittade jag orginalt på kokaihop.se, men valde att ändra på det och den blev så mycket bättre då :)
INGREDIENSER
7 dl strösocker
1 burk Kondenserad sötad mjölk
50 gram smör
0,5 dl ljus sirap
1,25 dl Mjölk (Gärna gammaldags)
9 msk Lakritspulver
2 tsk svart hushållsfärg
1,5 tsk salt
1-2 tsk havsalt i flingor
GÖR SÅ HÄR:
Blanda strösockret med lakritspulver (5 msk) och salt i en kastrull med tjock botten.
Tillsätt mjölk, sötad mjölk, hushållsfärg, sirap och smör.
Klä två stycken limpformar invändigt med bakplåtspapper (även om de är av teflon).
Strö ut 1 msk lakritspulver på botten i vardera formen.
Hetta upp blandningen på medelvärme tills det smält, sätt då ner en digital termometer och låt koka tills blandningen når 116-117 grader. Ta kulprovet om du är osäker ( Kulprovet = droppa massan i kallt vatten och se om det stelnar)
Rör i emellanåt (ofta om det kokar mycket) så att inte blandningen bränner i botten och kontrollera temperaturen ofta.
Fördela hälften av blandningen i vardera formen och strö ytterligare 1 msk över varje, så tar du havsaltet och sprider jämnt ut över dem bägge.Låt svalna i rumstemperatur och senare i kylen innan ni skär upp dem i lagom bitar. Håller sig ca 3 veckor i kylen.
Dette är nog det bästa godiset jag lagat, så hoppas det faller flera i smak :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar