fredag 26 februari 2016

Lakristfudge

 Bestämde mig för att försöka hålla i gång bloggen med då bara skriva om maten, godiset och kakorna jag lagar.

Börjar därför med vinterns stor favorit, lakritsfudge. Detta recptet hittade jag orginalt på kokaihop.se, men valde att ändra på det och den blev så mycket bättre då :)





INGREDIENSER

7 dl strösocker
1 burk Kondenserad sötad mjölk
50 gram smör
0,5 dl ljus sirap
1,25 dl Mjölk (Gärna gammaldags)
9 msk Lakritspulver
2 tsk svart hushållsfärg
1,5 tsk salt
1-2 tsk havsalt i flingor



GÖR SÅ HÄR:
Blanda strösockret med lakritspulver (5 msk)  och salt i en kastrull med tjock botten.


Tillsätt mjölk, sötad mjölk, hushållsfärg, sirap och smör.


Klä två stycken limpformar invändigt med bakplåtspapper (även om de är av teflon).


Strö ut 1 msk lakritspulver på botten i vardera formen.


Hetta upp blandningen på medelvärme tills det smält, sätt då ner en digital termometer och låt koka tills blandningen når 116-117 grader. Ta kulprovet om du är osäker ( Kulprovet = droppa massan i kallt vatten och se om det stelnar)

Rör i emellanåt (ofta om det kokar mycket) så att inte blandningen bränner i botten och kontrollera temperaturen ofta.





Fördela hälften av blandningen i vardera formen och strö ytterligare 1 msk över varje, så tar du havsaltet och sprider jämnt ut över dem bägge.Låt svalna i rumstemperatur och senare i kylen innan ni skär upp dem i lagom bitar. Håller sig ca 3 veckor i kylen.

Dette är nog det bästa godiset jag lagat, så hoppas det faller flera i smak :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar